Saturday, January 11, 2014

Review Vacation in Seoul Korea: PART 5 - NAMI ISLAND

Hye semua!!!
Ya Allah susah beno nak update ok!
part ni liya  paling excited nk update!!!!

OUR JOURNEY TO NAMI ISLAND

actually pasal nak g Nami Island ni, liyya betul2 confuse nk g sana mcm mana...
and conclusion nya liyya refer kat receptionist hotel tu haa. seb baik die ajar nk naik subway cenggane
bukan ape.. lian bwk mak ayah yg da berumur, kite mude syiok ar g naik subway bagai.. hehe
so kene gamble je the shortest way  =)

ok so now.. lets story about cmne nk g NAMI ISLAND NI..
ok basically ade byk je cara korg nak g sana..

 1. Korang kene book bus shuttle yg akan ke Nami Island.. yang ni memg mudah la just drop by at 1 station then boleh g Nami Island. but trust me.. surely fully booked kalo tgh peak season =) . so kene standby plan B ok?

ok details korg nk book bus etc as follows:

Shuttle Bus (From Seoul to Namiseom Island)
* Bus Stop 
1) Insa-dong (Jonggak Station, Subway Line 1, 

Exit 3): Next to Tapgol P
ark


2) Jamsil Station (Subway Line 2, Exit 4)

In front of Lotte Mart


* Shuttle Bus Schedule: 
Insa-dong, Jamsil Station → Namiseom Island: 09:30 
Namiseom Island → Insa-dong, Jamsil Station: 16:00 
※ Advanced reservation required. (Inquiries +82-2-753-1247)

boleh CLICK LINK ni for more info! =)


2.  korang boleh la tempah tazi / private driver kalo nak.. tp ampun memg mahal la gak. Rate driver kat sane dgn 8 seater van  195,000 kw FOR 8HOURS. AND PERJALANAN KE SANA SGT JAUH KALO PAKAI JALAN RAYA. SBB DIORG XDE HIWAY SGT CM KTE =)

3. By SUBWAY! =) yee kami pakai subway je.. so ley travel dgn pantas nye hehehe =)





ok berpandu pada maps, tgk la yg kotak2 merah tu  k=)

KITORG AMIK SUBWAY :

1.CHUNGMURO LINE 4 ------> 2.DONGDAEMUN (TUKAR LINE 1) ---> 
3. CHEONGNYANGNI 
( AMIK KTX TGK SIGNBOARD KE GAPYEONG) -------> 4.GAPYEONG STATION =)

* senang cite kan korg tgk colour die. =) sbb LINE name ke GAPYEONG tu diorg pakai bahasa korea. so xpaham! haha

OK for you information, kat CHEONGNYANGNI tu diorg ade 2 types of train :

a) KTX EXPRESS
b) METRO biase

so kalo nk cpt naik je KTX tu kalo x naik je metro tu tp die byk station la kene benti =) which is great! hehe sbb ley view tempat org.

Harga tiket : 4850 w per trip / per person dr awal smpai akhir perjalan =)

ok so ktorg pn amik METRO biase je ms nk g =) hehe DISARANKAN SEBAIK NYE PEGI NAMI ISLAND PADA WKTU SEPAGI YG BOLEH!!

ktorg g pagi pn train dah penuh dgn Hikers =) ............






see bykkan boleh view? =) ayah pn excited tgk view.. Nami Island ni jauh dr bandar, so snow lg byk =)




my papadom =)

ok sesampainya kat GAPYEONG STATION =) masing2 jakun nk g tgk snow!!!!





ok mcm mana nk g STATION FERRY utk ke Nami Island dari GAPYEONG STATION?
1. By Bus
2. By Taxi

we all naik taxi sbb ramai =)  so 1 kali jalan pegi 5000w utk satu taxi ade 3 org
balik plak lg dkt 3000w je skali jalan utk satu taxi utk 3 org
(dlm keadaan sejuk cmtu memg xlaratla nk tggu bus.. baik taxi so cpt sket)

ok smpai..  smpai je kitorg beli tiket =)





ok nmpk x ade counter kat blkg tu? tu tmpt counter utk beli tiket PEGI BLK FERRY + ADMISSION FEE



Admission Fees
Adults : 10,000 won
Youths, Seniors (over 70) & People with disabilities: 8,000 won (ID required) 
Children (ages 3-13) : 4,000 won 
Visitors arriving after 18:00 (Dec-Mar), after 19:00 (Apr-Nov): 4,000 won

※ Round-trip ferry fare & tax included.

** TOURIST 8,000 won.

boleh CLICK LINK ni for more info.....

before boarding g pekene Coffe and bread dlu =)

insyaAllah HALAL. sbb ade gak berborak diorg tunjukla dirog gune fresh milk =) 






haa kt sane diorg pakai Buzzer je after order duduk nt diorg buzz br amik hehe
ok so we all pn boarding la ke dalam feryy =) ferry die comel hehehe 




ktorg dok dlm boat je sbb xtahan sejuk! hehee

and.......... yeay sesampainya kami di nami Island!


you just couldnt ever immagine how beautiful it is!!

dan bermulalah sessi bergambar =)
enjoy! we surely wanna come back again!
experience yg sgt precious for all of us! <3 p="">







ok all the way blk
we all amik express KTX from Gapyeong Station
naik train ni you all akn dpt specific seats =)
so just make sure GERABAK no bp and seat no bp ye !!
it was an awesome view during our journey back home =)






till then! nt kte update psl GEONGBUKYUNG PALACE plak k! hehe






























Allah creates us to live! so be happy!live!

1 comment:

TravellogAku said...

u pegi bpe haribulan ni?pandai pilih hari dapat merasa snow..kite pegi minggu depan,harap sangat dengan snow..haha harapan ajelaa..