Saturday, January 11, 2014

Review Vacation in Seoul Korea: PART 5 - NAMI ISLAND

Hye semua!!!
Ya Allah susah beno nak update ok!
part ni liya  paling excited nk update!!!!

OUR JOURNEY TO NAMI ISLAND

actually pasal nak g Nami Island ni, liyya betul2 confuse nk g sana mcm mana...
and conclusion nya liyya refer kat receptionist hotel tu haa. seb baik die ajar nk naik subway cenggane
bukan ape.. lian bwk mak ayah yg da berumur, kite mude syiok ar g naik subway bagai.. hehe
so kene gamble je the shortest way  =)

ok so now.. lets story about cmne nk g NAMI ISLAND NI..
ok basically ade byk je cara korg nak g sana..

 1. Korang kene book bus shuttle yg akan ke Nami Island.. yang ni memg mudah la just drop by at 1 station then boleh g Nami Island. but trust me.. surely fully booked kalo tgh peak season =) . so kene standby plan B ok?

ok details korg nk book bus etc as follows:

Shuttle Bus (From Seoul to Namiseom Island)
* Bus Stop 
1) Insa-dong (Jonggak Station, Subway Line 1, 

Exit 3): Next to Tapgol P
ark


2) Jamsil Station (Subway Line 2, Exit 4)

In front of Lotte Mart


* Shuttle Bus Schedule: 
Insa-dong, Jamsil Station → Namiseom Island: 09:30 
Namiseom Island → Insa-dong, Jamsil Station: 16:00 
※ Advanced reservation required. (Inquiries +82-2-753-1247)

boleh CLICK LINK ni for more info! =)


2.  korang boleh la tempah tazi / private driver kalo nak.. tp ampun memg mahal la gak. Rate driver kat sane dgn 8 seater van  195,000 kw FOR 8HOURS. AND PERJALANAN KE SANA SGT JAUH KALO PAKAI JALAN RAYA. SBB DIORG XDE HIWAY SGT CM KTE =)

3. By SUBWAY! =) yee kami pakai subway je.. so ley travel dgn pantas nye hehehe =)





ok berpandu pada maps, tgk la yg kotak2 merah tu  k=)

KITORG AMIK SUBWAY :

1.CHUNGMURO LINE 4 ------> 2.DONGDAEMUN (TUKAR LINE 1) ---> 
3. CHEONGNYANGNI 
( AMIK KTX TGK SIGNBOARD KE GAPYEONG) -------> 4.GAPYEONG STATION =)

* senang cite kan korg tgk colour die. =) sbb LINE name ke GAPYEONG tu diorg pakai bahasa korea. so xpaham! haha

OK for you information, kat CHEONGNYANGNI tu diorg ade 2 types of train :

a) KTX EXPRESS
b) METRO biase

so kalo nk cpt naik je KTX tu kalo x naik je metro tu tp die byk station la kene benti =) which is great! hehe sbb ley view tempat org.

Harga tiket : 4850 w per trip / per person dr awal smpai akhir perjalan =)

ok so ktorg pn amik METRO biase je ms nk g =) hehe DISARANKAN SEBAIK NYE PEGI NAMI ISLAND PADA WKTU SEPAGI YG BOLEH!!

ktorg g pagi pn train dah penuh dgn Hikers =) ............






see bykkan boleh view? =) ayah pn excited tgk view.. Nami Island ni jauh dr bandar, so snow lg byk =)




my papadom =)

ok sesampainya kat GAPYEONG STATION =) masing2 jakun nk g tgk snow!!!!





ok mcm mana nk g STATION FERRY utk ke Nami Island dari GAPYEONG STATION?
1. By Bus
2. By Taxi

we all naik taxi sbb ramai =)  so 1 kali jalan pegi 5000w utk satu taxi ade 3 org
balik plak lg dkt 3000w je skali jalan utk satu taxi utk 3 org
(dlm keadaan sejuk cmtu memg xlaratla nk tggu bus.. baik taxi so cpt sket)

ok smpai..  smpai je kitorg beli tiket =)





ok nmpk x ade counter kat blkg tu? tu tmpt counter utk beli tiket PEGI BLK FERRY + ADMISSION FEE



Admission Fees
Adults : 10,000 won
Youths, Seniors (over 70) & People with disabilities: 8,000 won (ID required) 
Children (ages 3-13) : 4,000 won 
Visitors arriving after 18:00 (Dec-Mar), after 19:00 (Apr-Nov): 4,000 won

※ Round-trip ferry fare & tax included.

** TOURIST 8,000 won.

boleh CLICK LINK ni for more info.....

before boarding g pekene Coffe and bread dlu =)

insyaAllah HALAL. sbb ade gak berborak diorg tunjukla dirog gune fresh milk =) 






haa kt sane diorg pakai Buzzer je after order duduk nt diorg buzz br amik hehe
ok so we all pn boarding la ke dalam feryy =) ferry die comel hehehe 




ktorg dok dlm boat je sbb xtahan sejuk! hehee

and.......... yeay sesampainya kami di nami Island!


you just couldnt ever immagine how beautiful it is!!

dan bermulalah sessi bergambar =)
enjoy! we surely wanna come back again!
experience yg sgt precious for all of us! <3 p="">







ok all the way blk
we all amik express KTX from Gapyeong Station
naik train ni you all akn dpt specific seats =)
so just make sure GERABAK no bp and seat no bp ye !!
it was an awesome view during our journey back home =)






till then! nt kte update psl GEONGBUKYUNG PALACE plak k! hehe






























Allah creates us to live! so be happy!live!

Tuesday, January 7, 2014

Review Vacation in Seoul Korea: PART 4 - EVENING AT NANDAEMUN MARKET & MYEONDONG, SEOUL, KOREA.

ok sambung lg...
after we all da merehatkan diri.. kemas brg.. pakai proper attire to go out coz FYI sgt sejuk.. its -10'c "-,-

so we all plan nak heading to NANDAEMUN MARKET , SEOUL KOREA.

ok meh brief sket pasal market ni.

For info yg sgt best korang boleh CLICK HERE . =)

actually Nandaemun Market ni adalah Market plg besar kat korea =) and diorg rata2 byk jual WHOLESALE! =)

ok  ktorg pn siap2 kua hotel ok gggrrr menggigil . hehe heading trus ke subway. hehe

ok utk ke Nanadaemeun Market ni korg kene turun di
STATION HOEHYON LINE 4 EXIT 5


* sile take note exit tu ye sbb die akn leads korg to exit plg dekat!

hehe agak2 korg nmpk jual2 cmni kt dlm subway tu dah dekat la tu =P


haa kua2 je dr subway.. tgk2 waaaa weeeeeeeeee cntik gile bj winter diorg. tp mahal hehe
so name pn traveling budget kan so jgn gatai tgn nk beli cuci amte tgk culture yg tu priceless hehe

and korg.. Market ni sgt besar. so please ingt the way dr mane u all dtg ye!







** take note: org korea kalo jln suke rempuh je xde excuse me ke ape. so jgn sentap plak k! =P
& ramai pandai ckp melayu!!!!



ni antara yg attractive.. die jual gule tarik.. haha bley plak kan pandai tau amik logo halal Malaysia! hihi
tp die sgt fasih and funny!! best!





haa yg ni pulak is the LARGEST souvenir store yg ktorg jmp
and die sgt negotiable! =D tp xingt ape name die hihi


and i amazed about somthing.. nt kalo korg kt sana nampak ade motor tp kotak tggi melambung tu eh
tp i amazed tiap kali diorg siap buat keje diorg akn sapu kalo bersepah. xmcm kite =)



ok basically senang cite.. nandaemun market ni ala2 PETALING STREET kite =)
semua ade kt ctu hehe

************************************************************
ok dah seharian jalan we all LAPAR!!!
so we r heading to MYEONDONG, SEOUL KOREA PULAK
sebab nak cari food halal!

STATION MYEONDONG LINE 4 EXIT 8

hehe like ive been mentioning before.. semua Halal list liya byk based on

Ok for our first stop we all makan kat OM DRISTI at MYEONDONG,SEOUL KOREA.
 kalau nk g restaurant ni cari FACESHOP tepi tu ade lift kecik.. naik tingkat 4 =)
die memg kt tgh2 bandar myeondong! =D so ley jalan2.


boleh click link ni for details : CLICK HERE and ade MAPS skali =)

and diorang pun ade WEBSITE TAU!ehehe

restoran ni serve nepal food / indian food. memg sedap gile kari kat cni pekene dgn nasi korea.. 



dlm restaurant =)





ni cam mee goreng mamak hehe


seriously salad ni sedap amat!


cam ala2 ayam tandoori hehe



kariiiiii ayammmm sedap ok sbb diorg pny santan pekat!





haaa we all amik lunch set ni la hihi utk 6 org. kebulur punya psl. hehe

pas mkn barula ktorg pusing2 MYEONDONG
ok Myeondong ni mcm tempat shopping yg high class sket la.
kalo kat kl die umpama BUKIT BINTANG hehehe










during winter kul 4pm kat sana da maghrib =) 
so we all pusing2 jln smpai penat!
haha hajat hati nk g Namsan Tower tu tp sbb dah mlm xnmpk sgt view kan
so we decided to go back to the Hotel sbb seharian xrehat kan...


next is:  NAMIE ISLAND! stay tuned!




























Allah creates us to live! so be happy!live!